Prehrana tokom pandemije COVID-19

Pranje ruku toplom vodom i sapunom prije pripreme jela, pranje voća i povrća prije konzumacije, dezinfekcija površina kao i obavezna termička obrada hrane koje se priprema na min. 64°C su opšte preporuke za pripremu jela ali važe i za period trajanja pandemija COVID-19.

Ishrana mora biti raznovrsna. Važno je koristit voće i povrće iz godišnjeg doba u kome se nalazite. Uvijek je boilje koristiti voće i povrće iz regije u kojoj se nalazite što važi i za ostale namirnece kao što su namirnice životinjskog porijekla (jaja, mlijeko i mliječni proizvodi). Vegeterijanci i vegani kao i osobe koje imaju drugi tip prehrane bi se trebale sa svojim doktorom ili nutricionistom savjetovati o uzimanju dodataka prehrani u vidu suplemenata jer obzirom da ne konzumiraju određene vrste namirnica npr.vegani sve namirnice životinjskog porijekla nemaju dovoljne količina određenih mikronutrijenata koji su potrebni ćelijama.

Govedina, piletina, puretina, tunjevina, jaja, banane, suhe šljive doprinose normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i smanjenju umora. Morski plodovi, janjetina, mlijeko i mliječni proizvodi, zob, grah, svi orašasti plodovi, tamna čokolada, sjemenke bundeve, suzama i suncokreta štite ćeliju od dodatnog oksidativnog stresa. Namirnice kao što su naranče, grejp, limun, kivi, jagode, borovnice, crvena i žuta paprika, tamno zeleno lisnato povrće, brokula, grašak doprinose održavanju normalne funkcije imunološkog sistema za vrijeme i nakon fizičke aktivnosti, normalnom metabolizmu stvaranja energije, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i smanjenju iscrpljenosti. Losos, žumanjece jajeta, mrkva, bundava, dinja i marelice doprinose održavanju zdravih sluznica. Sušeno voće, cvekla, peršun, žitarice punog zrna, grožđe i kinoa doprinose prenosu kisika kroz organizam. Tokom pandemije potrebno je piti veće količine tečnosti kao što su voda, cijeđeni sokovi i biljni čajevi bez dodatnih aroma.

Još nije dokazano da se ovo oboljenje širi i hranom. Radi opšteg zdravlja pojedinca i porodice potrebno je pridržavati se svih opštih mjera, jesti redovno i raznovrsno, piti dovoljno tekućine, baviti se fizičkom aktivnosti i uključiti neke od dodataka prehrani.