FODMAP je akronim za hranu koja sadrži oligo-, di-, monosaharide i poliole. Ovo su kratkolančani ugljeni hidrati koji se teško vare te mogu izazvati simptome koji su povezani sa sidromom iritabilnog crijeva (IBS). To su:
– bol u abdomenu
– zatvor
– proljev
– promijenjena peristaltika crijeva (naizmjenično proljev i zatvor)
– nadutost
– žgaravica i sl.
Ove namirnice vežu za sebe vodu što može izazvati gore navedene simptome, a posebno proljev. Općenito se preporučuje potpuno eliminirati svu hranu s visokim sadržajem FODMAP na nekoliko sedmica.
Faze dijete sa niskim FODMAP
1. Eliminacija: U ovoj fazi koja može trajati 3–8 sedmica, ovisno o reakciji osobe na dijetu, eliminiraju se sve namirnice sa visokim FODMAP sadržajem
2. Ponovno uvođenje: Nakon što je faza eliminacije gotova i simptomi nestanu ili se značajno poboljšaju, može se početi ponovo uključivati FODMAP hrana u ishranu, jedna po jedna namirnica, otprilike svakih 3–7 dana. Ovo može pomoći osobi da prepozna koja hrana pokreće simptome.
3. Održavanje: Faza održavanja uključuje povratak na redovnu prehranu u najvećoj mogućoj mjeri. Trajno se izbjegavaju samo namirnice za koje se uvjerite da i dalje uzrokuju simptome IBS.
NAMIRNICE KOJE SE PREPORUČUJU | ||
POVRĆE | VOĆE | ŽITARICE |
Klice graha | Banane (nezrele) | Zob |
Brokula | Ananas | Kinoa |
Mrkva | Narandža | Heljda |
Kupus | Limun | Kukuruzno brašno |
Tikvica | Grejp | Kokice |
Krastavac | Dinja | Riža |
Patlidžan | Grožđe | |
Zelena paprika | SVI ORAŠASTI PLODOVII SJEMENKE | SVE VRSTE MESA |
Krompir | ||
Paradajz | ||
Repa |
NAMIRNICE KOJE TREBA IZBJEGAVATI | ||
POVRĆE | VOĆE | ŽITARICE |
Luk (sve vrste – u svakom obliku) | Banana (zrela) | Proizvodi koji sadrže pšenicu |
Grah (sve vrste) | Jabuka | Raž u svakom obliku |
Prasa | Trešnja | Hljeb od zobenog brašna |
Gljive | Datula | Hljeb cijelog zrna |
Karfiol | Smokva | Ječam |
Grašak | Breskva | Tjestenina (ako sadrži jaja) |
Kiselo povrće | Kruška | Kroasani |
MESO | PIĆA | |
Kobasice imesne prerađevine | Pića sa kofeinom | |
SVI KONDITORSKI PROIZVODI | Gazirana pića i alkoholi | |
PRIMJER OBROKA SA NISKIM SADRŽAJEM FODMAP
Doručak
Kaša ili žitarice bez pšenice s mlijekom sa dozvoljene liste
Tost bez pšenice / raži sa sirom / džemom / maslacem od kikirikija
2 jaja na hljebu sa dozvoljene liste
Omlet od sira i vlasca
Smoothie – napravljen od odgovarajućeg voća i jogurta bez laktoze
Ručak
Sendvič sa tunom / sardinom / lososom / jajetom / sirom/ peradi / šunkom i salatom
Domaća supa od odgovarajućeg povrća i hljeba bez pšenice
Pečeni krompir ili riža s tunom / sirom ili domaćim preljevom
Salata / salata od riže / krompir salata / bezglutenska tjestenina/ salata s mesom / tunom / jajima / sirom
Sushi
Voćni jogurt
Večera
Meso s povrćem i rižom / rižini rezanci / tjestenina bez pšenice / bezglutenska tjestenina / krompir / palenta
Rižoto ili omlet sa salatom
Bezglutenska tjestenina / bolonjez špageti (bez luka / češnjaka) sa salatom
Voće / voćna salata / rižin puding / sladoled / jogurt / krema
Pića
Voda +/- limun
Vegansko mlijeko
Čaj/kafa bez kofeina
1/3 čaše (100 ml) voćnog soka / smoothieja + voda
Grickalice
Voće sa dopuštene list
Jogurt s malo masti (provjeriti sastojke + bez laktoze)
Štapići od povrća i umak (provjeriti luk)
Sir i paradajz/maslac od kikirikija na rižinim krekerima/kukuruzni/zobeni kolači
Šaka orašastih plodova
Povremeno: pomfrit (nesoljeni ili blago posoljeni), par kockica tamne čokolade
kolači bez pšenice/bez glutena.
Prikladni izbori u restoranima
Riba, perad ili meso s krompirom, salatom ili povrćem (npr. odrezak/riba i pomfrit)
Rižoto (zahtjev bez luka / poriluka) s odgovarajućim povrćem
Pečeni krompir sa salatom i odgovarajućim preljevom
Jela od riže ili rižinih rezanaca u azijskom stilu (provjerite povrće)
Sushi
Pizza bez glutena (odaberite svoje dodatke)