Fodmap dijeta

FODMAP je akronim za hranu koja sadrži oligo-, di-, monosaharide i poliole. Ovo su kratkolančani ugljeni hidrati koji se teško vare te mogu izazvati simptome koji su povezani sa sidromom iritabilnog crijeva (IBS). To su:

– bol u abdomenu

– zatvor

– proljev

– promijenjena peristaltika crijeva (naizmjenično proljev i zatvor)

– nadutost

– žgaravica i sl.

Ove namirnice vežu za sebe vodu što može izazvati gore navedene simptome, a posebno proljev. Općenito se preporučuje potpuno eliminirati svu hranu s visokim sadržajem FODMAP na nekoliko sedmica. 

Faze dijete sa niskim FODMAP

1. Eliminacija: U ovoj fazi koja može trajati 3–8 sedmica, ovisno o reakciji osobe na dijetu, eliminiraju se sve namirnice sa visokim FODMAP sadržajem

2. Ponovno uvođenje: Nakon što je faza eliminacije gotova i simptomi nestanu ili se značajno poboljšaju, može se početi ponovo uključivati FODMAP hrana u ishranu, jedna po jedna namirnica, otprilike svakih 3–7 dana. Ovo može pomoći osobi da prepozna koja hrana pokreće simptome. 

3. Održavanje: Faza održavanja uključuje povratak na redovnu prehranu u najvećoj mogućoj mjeri. Trajno se izbjegavaju samo namirnice za koje se uvjerite da i dalje uzrokuju simptome IBS.

NAMIRNICE KOJE SE PREPORUČUJU
POVRĆEVOĆŽITARICE
Klice grahaBanane (nezrele)Zob
BrokulaAnanasKinoa
MrkvaNarandžaHeljda
KupusLimunKukuruzno brašno
TikvicaGrejpKokice
KrastavacDinjaRiža
PatlidžanGrožđe 
Zelena paprikaSVI ORAŠASTI PLODOVII SJEMENKESVE VRSTE MESA
Krompir  
Paradajz  
Repa  
NAMIRNICE KOJE TREBA IZBJEGAVATI
POVRĆEVOĆEŽITARICE
Luk (sve vrste – u svakom obliku)Banana (zrela)Proizvodi koji sadrže pšenicu
Grah (sve vrste)JabukaRaž u svakom obliku
PrasaTrešnjaHljeb od zobenog brašna
GljiveDatulaHljeb cijelog zrna
KarfiolSmokvaJečam
GrašakBreskvaTjestenina (ako sadrži jaja)
Kiselo povrćeKruškaKroasani
MESOPIĆA 
Kobasice imesne prerađevinePića sa kofeinom 
SVI KONDITORSKI PROIZVODIGazirana pića i alkoholi 
  
 

PRIMJER OBROKA SA NISKIM SADRŽAJEM FODMAP

Doručak

Kaša ili žitarice bez pšenice s mlijekom sa dozvoljene liste

Tost bez pšenice / raži sa sirom / džemom / maslacem od kikirikija

2 jaja na hljebu sa dozvoljene liste

Omlet od sira i vlasca

Smoothie – napravljen od odgovarajućeg voća i jogurta bez laktoze

Ručak

Sendvič sa tunom / sardinom / lososom / jajetom / sirom/ peradi / šunkom i salatom

Domaća supa od odgovarajućeg povrća i hljeba bez pšenice

Pečeni krompir ili riža s tunom / sirom ili domaćim preljevom 

Salata / salata od riže / krompir salata / bezglutenska tjestenina/ salata s mesom / tunom / jajima / sirom

Sushi 

Voćni jogurt

Večera

Meso s povrćem i rižom / rižini rezanci / tjestenina bez pšenice / bezglutenska tjestenina / krompir / palenta

Rižoto ili omlet sa salatom

Bezglutenska tjestenina / bolonjez špageti (bez luka / češnjaka) sa salatom

Voće / voćna salata / rižin puding / sladoled / jogurt / krema

Pića

Voda +/- limun

Vegansko mlijeko

Čaj/kafa bez kofeina

1/3 čaše (100 ml) voćnog soka / smoothieja + voda

Grickalice

Voće sa dopuštene list

Jogurt s malo masti (provjeriti sastojke + bez laktoze)

Štapići od povrća i umak (provjeriti luk)

Sir i paradajz/maslac od kikirikija na rižinim krekerima/kukuruzni/zobeni kolači

Šaka orašastih plodova

Povremeno: pomfrit (nesoljeni ili blago posoljeni), par kockica tamne čokolade

kolači bez pšenice/bez glutena.

Prikladni izbori u restoranima

Riba, perad ili meso s krompirom, salatom ili povrćem (npr. odrezak/riba i pomfrit)

Rižoto (zahtjev bez luka / poriluka) s odgovarajućim povrćem

Pečeni krompir sa salatom i odgovarajućim preljevom

Jela od riže ili rižinih rezanaca u azijskom stilu (provjerite povrće)

Sushi

Pizza bez glutena (odaberite svoje dodatke)