Šta je Sindrom Iritabilnog Crijeva (IBS)?
- Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) jedna je od najčešće dijagnosticiranih gastrointestinalnih bolesti.
- Procjenjuje se da između 7 i 21 % ljudi ima IBS.
- Žene imaju dvostruko veću šansu da će imati ovo stanje u odnosu na muškarce.
- IBS je funkcionalni poremećaj koji uzrokuje simptome u gornjem i donjem dijelu digestivnog trakta.
Koji je uzrok?
Nije tačno poznat uzrok bolesti jer brojni faktori utiču na njegov nastanak. Jedan od najvažnijih uzroka je poremećaj odnosa između enteričkog i centralnog nervnog sistema (Gut-Brain Axis).
Iako je riječ o somatskom poremećaju psihosocijalni faktori mogu ubrzati ili pogoršati gastrointestinal simptome, a to su:
- Stres
- Hormoni – nagli skok i pad estrogena i progesterona
- Nepravilna prehrana i navike jedenja
Fizološki faktori:
- Promijenjena peristaltika crijeva
- Povećana crijevna osjetljivost
- Genetski faktori
- Anksioznost i Depresija
Koji su simptomi?
Sindrom je karakterizovan bolovima u trbuhu, proljevom, zatvorom ili kombinacijom proljeva i zatvora, izlučivanjem sluzi sa stolicom i promjenama u obliku (izgledu) stolice, uz brojne druge probleme.
- HRONIČNA BOL
Bol u trbuhu obično se opisuje kao osjećaj grčeva različitog intenziteta uz povremena pogoršanja. Bol se obično nalazi u donjem dijelu trbuha.
- PROMIJENJENE CRIJEVNE NAVIKE
Nagle promjene u volumenu, učestalosti i konzistenciji stolice.
- PROLJEV
Stolica se općenito javlja ujutro ili nakon jela. Zajedno sa stolicom, može se javiti i mukozni iscjedak (sluz).
- ZATVOR
- DRUGI SIMPTOMI :
- Žgaravica
- Gubitak apetita
- Mučnina
- Nadutost
- Podrigivanje
Dijagnoza IBS
Ne postoji dijagnostički test. IBS se dijagnosticira ako ste gore navedene simptome imali barem jednom sedmično u posljednja 3 mjeseca.
Liječenje
Terapija je potporna i palijativna. Ona uključuje:
- PROMJENE ŽIVOTNIH NAVIKA
- Izbjegavanje stresa
- Fizička aktivnost
- Specifičan prehrambeni režim
- LIJEKOVE koji olakšavaju simptome u akutnoj fazi bolesti
PREHRANA:
Pokušajte izbjegavati konzumaciju upalnih stimulansa kao što alkohol, pušenje, rafinirani šećeri i kofein koji uzrokuju otpuštanje medijatora upale.
- Potrebno je konzumirati 4-6 manjih obroka, jesti polahko neprerađenu i svježu hranu koja se sastoji od cjelovitih žitarica, vlakana i vitamina.
- Ukoliko imate nadutost potrebno je izbjegavati hranu kao što su grah, luk, celer, mrkva, grožđice, banane, marelice i šljive. Preporučuje se da se ne konzumiraju ni kisele namirnice, a posebno one koje sadrže ocat, senf, i kečap.
- Smanjiti uzimanje hrane sa povećanim udjelom masti.
- FODMAP dijeta je korisna kod akutne faze bolesti. FODMAP je akronim za dijetu siromašnu fermentabilnim oligo-, di- monosaharidima i poliolima. Ove vrste ugljikohidrata mogu iritirati probavni trakt. Cilj dijete je da prilikom eliminacije i ponovnog uvođenja jedne po jedne namirnice utvrdite koja vrsta hrane izaziva vaše simptome.